Realizace zahrady v roce 2007

Pohled na osázené kaménky

Pohled na osázené kaménky, které přejímají funkci zábradlí a nenarušují celkový charakter celého prostoru. Jsou osázeny směsí skalniček a trvalek a jsou ještě doplněny soliterami jehličnatých keřů (Pinus mugo cv. – kleč).

Zde je pohled na trvalkový záhon velmi brzy na jaře. Sami můžete postřehnout, že tyto záhony nejsou smutné nebo nehezké v žádné roční době. Musí se pouze dobře zkombinovat stálezelené s opadavými rostlinami a dále je důležitá barva a tvar listů stálezelených či jehličnatých rostlin, která dominuje převážně v zimních měsících. Problém je spíše s kůrou na svazích, která po mulčovací folii klouže, a to především v zimních měsících.

Trvalkový záhon velmi brzy na jaře

Detail osázení jedné kaménky
Detail osázení jedné kaménky – lomikámen (Saxifraga x arendsii „Purpurteppich“) a tymián neboli mateřidouška (Thymus x citriodorus „Doone Valley“) vonící po citrónu.
Stinné zákoutí pod původní starou jabloní

Toto je letní stinné zákoutí pod původní starou jabloní. Brzy na jaře zde vykvétá barvínek (Vinca minor) a petrklíče. Dále jsou tyto rostliny doplněny o velké listy bergénie (Bergenia crassifolia) a o popínavý břečťan (Hedera helix).

Šlapáková cesta z žulových desek


Vlevo šlapáková cesta z žulových desek, která vede k posezení u sauny a do samotného prostoru sauny opět velmi brzy na jaře.

Detail osázení spár žulových desek mateřídouškou
Detail osázení spár žulových desek mateřídouškou.

Toto je jeden z velmi povedených detailů u posezení u sauny, kde se vytvořila bariéra a také částečná opora svahu ze zapletených vrbových proutků. Tato technika byla hojně používaná v minulých stoletích a u nás znovuobjevena na konci 20. století především pro obnovení klášterních zahrad a venkovských sídel.

Detail u posezení u sauny
Umyvadlo

Tento prvek je opět velmi zajímavý, kdy se zkombinovaly dvě funkce – okrasná a praktická. V tuto dobu se budoucí funkční umyvadlo plně zprovoznilo.

Stojan na kola u hlavní brány
Stojan na kola u hlavní brány.
Osvětlení
Opět jeden z povedených detailů venkovního osvětlení, které dotváří celý řešený prostor příjemným nočním světlem.
Detail výsadby u doprovodné budovy Roubenky

Touto fotografií přecházíme do druhé poloviny roku 2007.

Toto je detail výsadby u doprovodné budovy Roubenky. Je zde vysazená bílá levandule a stěnu popíná břečťan (Hedera helix) a přísavník (Parthenocissus tricuspidata).

Pohled z první terasy na celou druhou terasu vymezený trvalkovým záhonem a plaňkovým plotem.

Pohled z první terasy na celou druhou terasu
Detail osázení záhonu

Detail osázení záhonu: kopretiny (Chrysanthemum leucanthemum), čistec (Stachys byzantina) a černohlávek (Prunella grandiflota).

Pohled na hlavní trvalkový záhon z okolí bazénu. Tento slunný trvalkový záhon u prostoru sauny přechází plynule do stinné partie.

Pohled na hlavní trvalkový záhon z okolí bazénu
Pohled z druhé terasy na zadní prostor budovy Roubenky

Toto je pohled z druhé terasy na zadní prostor budovy Roubenky s plně zapojeným trvalkovým záhonem. Velmi se tu zdařila kombinace pokryvných trvalek, jako je čistec, černucha nebo devaterník s kombinací bylinek, jako jsou levandule, yzop, mateřidouška (tymián) atd.

Letní stinná partie pod starou jabloní, kterou zdobí svým vínovým listem dlužicha (Heuchera americana), dále zde zeleným nenápadným květem vykvétá kontryhel (Alchemilla mollis), pokryvný barvínek (Vinca minor), který jsme viděli kvést již na jaře a dále tuto kombinaci dotváří temně zelené listy břečťanu (Hedera helix).

Letní stinná partie pod starou jabloní
Pohled na trvalkové záhony u sauny

Toto je pohled na trvalkové záhony u posezení u sauny za plné vegetace. Můžeme zde vidět odkvetlé šalvěje, kopretiny, nepetu a nové kvetení rozrazilu (Veronica spicata) a kokardy (Gaillardia aristata).

Zde se zaměřte na detail přechodu dřevěné terasy posezení do prostoru záhonů a šlapákové cesty. Spáry jsou doplněny o oregáno, tymián, šalvěj a levanduly. Kolem dřevěného sloupku zastřešení se otáčí popínavá vistárie (Wistaria floribunda). Vistárie je otáčivá popínavka a potřebuje velmi pevnou oporu. V dospělosti je velmi těžká a dokonce může svoji slabou oporu úplně zničit.

Detail
Detail posezení u sauny

Detail posezení u sauny a v pozadí je dřevěná pletená bariéra s popnutým břečťanem a pnoucí hluchavkou (Hedera helix a Lamium maculatum).

Zde je pohled zpod koruny staré jabloně na prudký svah pod druhou terasou, pod kterou je umístěno jezírko. Jsou zde vytvořené dvě umělá prameniště z pískovcových sloupků, o kterých je již zmínka na začátku tohoto povídání. Příroda již udělala své, pískovec je obrostlý mechem a lišejníkem.

Můžete zde vidět kvetoucí denivky (Hemerocalis fulva), kontryhel (Alchemilla mollis), černuchu a pak odkvetlé květy kopretin.

Pohled zpod koruny staré jabloně
Detail prameniště

Detail prameniště, které je vytvořené provrtáním pískovcového bloku.

Opět pěkný detail osvětlení v plné vegetaci.

Detail osvětlení
Pohled na trvalkové záhony v plné vegetaci

Zde je až anglická scenérie trvalkových záhonů u venkovského domu. Je to pohled na trvalkové záhony v plné vegetaci a v pozadí je zadní strana Roubenky.

Zde je pohled přes trvalkové záhony na kamenné jezírko a dále na Kokořínský důl skrz koruny ovocných stromů.

Pohled přes trvalkové záhony na kamenné jezírko
2004 2005 2006 2007 2008

Zpět